Historie

Hvem oppfant Padel?

Den meksikanske forretningsmannen Enrique Corcuera satte opp den første padelbanen noensinne i feriehuset sitt i Acapulco i 1969 – men røttene til sporten går lenger tilbake enn det.

I løpet av 1800-tallet spilte passasjerer på britiske cruiseskip et lignende spill med tennisracketer, og på 1910-tallet ble “plattformtennis” populær i Washington og New York, med padler som erstattet tradisjonelle tennisracketer.

I løpet av det neste tiåret ble det gjort endringer på banene, og lagt til tregulv og høye gjerder rundt for å unngå å miste ballen i vintersnøen.
Men det var ikke før på 1960-tallet da meksikanske Enrique Corcuera opprettet den første anerkjente domstolen på land han eide i Acapulco. Hovedforskjellen er at han omringet banen med vegger og et metallisk gjerde på opptil fire meter på alle sider, designet for å hindre ballen i å rømme inn på naboens land.

Han kalte sporten Paddle Corcuera – og resten er historie.

Når ble Padel en internasjonal sport?

Den spanske entreprenøren Alfonso de Hohenlohe, en venn av Enrique, var den viktigste drivkraften bak å gjøre padel til en internasjonal sport.

Mens han besøkte Mexico i 1974, likte Hohenlohe dette nye spillet så godt at han bestemte seg for å importere det til Spanias Costa del Sol, hvor han bygde landets to første padelbaner på Marbella Club.

Introduksjonen av banene markerte begynnelsen på spillets popularitet blant medlemmene av denne eksklusive klubben, inkludert tennisspilleren Manolo Santana, som vant fire Grand Slam-titler.

Snart ble det arrangert turneringer langs Costa del Sol ettersom flere og flere klubber bygde sine egne baner.

I 1975 oppdaget en argentinsk millionær, Julio Menditenguia, padel i Marbella og bestemte seg for å ta sporten til landet sitt – hvor den ble enormt populær.
I dag er det mer enn to millioner offisielt lisensierte padelspillere i Argentina, et land som kan skilte med mer enn 10 000 padelbaner.

Padel er også veldig populær i Spania i dag også. Det europeiske landet har mer enn 20 000 padelbaner, med anslagsvis seks millioner aktive spillere. Bak fotball er det landets nest mest populære sport.

Når ble Padel en profesjonell sport?

I 1991 ble International Paddle Federation dannet og i 1992 ble de første verdensmesterskapene arrangert i de to byene Madrid og Sevilla.

I 1993 anerkjente Spanias idrettsråd padle som en sport, og endret stavemåten til padle for uttaleformål på det spanske språket.

I 2005 ble den første profesjonelle verdensturnéen, Padel Pro Tour, opprettet.

I 2013 ble dette omdøpt til World Padel Tour – en krets som fortsatt kjøres i dag med arrangementer over hele verden.

GO TOP